Varför är det viktigt att använda vinterdäck

sommardäck

På grund av säkerhet bör man alltid se till att du har däck som kan ge tillräckligt grepp under vintersäsongen. Det kan finnas vissa lagkrav för att använda vinterdäck, men om det inte finns några måste du fortfarande ta ansvaret. Vinterdäck är överlägsna sommardäck redan när temperaturen ligger under fryspunkten. Detta beror på att sommardäcken blir hårda och inte kan ge den nödvändiga friktionen som krävs för att ge ett bra grepp. De är naturligtvis också mycket bättre än sommardäck på vinterytor som snö, is och slask.

Du kommer att få mycket bättre säkerhetsprestanda när du kör med vintergodkända däck. Du kommer att kunna köra säkert även på snö och is, vilket inte skulle vara möjligt med sommardäck. Du kommer att ha grepp när vintern kommer, så oavsett om du har snö eller is kommer du att ha bra grepp. Bra grepp krävs för att ha tillräcklig dragkraft så att du kan få bilen i rörelse. Du behöver också greppet så att du kan få bilen att stanna, detta kallas ofta bromssträcka, där ju kortare desto bättre.

Utan ordentliga däck kan du i princip inte komma någonstans, och du kommer att ha problem att bara gå uppför branta backar. Även att köra nedför backar kan vara utmanande och är ofta en situation där många olyckor inträffar, eftersom bilar glider och inte kan stanna. Detsamma händer ofta vid korsningar, där många har bromsat, du får en mycket isig yta med mycket begränsat grepp.

För säker körning med bra grepp och kontroll behöver du vinterdäck av god kvalitet på din bil före vinterdagens första dag fram till sista dagen. Om du inte har vinterdäck monterade och du har snö, bör du avstå från att använda bilen och använda alternativ transport tills snön smälter och du kan byta däck.

För mer information om vinterdäck, besök: nokiantyres.se