Nya premiumdäck kan förhindra vattenplaning

vinterdäck

Nya innovationer inom däcktillverkning kan hjälpa till att skydda din bil från vattenplaning. Mycket forskning och utveckling har framkallat en ny generation premiumdäck som kan evakuera vatten snabbare och mer effektivt än tidigare. Vattenplanering är fenomenet när ett vattenlager byggs upp mellan däcken och vägytan, vilket leder till förlust av dragkraft. De har djupare spår för att evakuera snö, slask och vatten från däcket och därmed skydda mot vattenplanering. Teknik som polerade spår som i Nokian eLine 2 sommardäck gör att däcket kan lagra mer vatten i spåren mellan däck och väg samtidigt som det accelererar flödet från huvudspåren både i sidled och inuti spåren. Innovationer som detta förbättrar deras vattenplanningsegenskaper. De har också trumpetspår, så att de kan lagra vatten mellan däck och väg, påskynda dess flöde från huvudspåren mot tvärspåren och maximera greppet.

Du har också all-vädersdäck som Nokian Weatherproof-däck är gjorda av gummiblandningar som liknar gummiblandningarna i vinterdäck. Den har också snöflingasymbolen. Nokian Weatherproof all-vädersdäck kan effektivt rengöra snö, slask och vatten från däcket för att säkerställa att däcket tar tag i vägen och skyddar mot både slask och vattenplaning. Vattenplaning avser inte bara vatten utan också slask, vilket kan hända när snön börjar smälta och lämna slask på vägen. Det är därför du även kan uppleva hydroplaning även under andra årstider än regnperioden. Det är därför de flesta däcktillverkare lägger till skyddsegenskaper för vattenplaning i deras däcksortiment.

Nokian Weatherproof-däck är märkta med snöflingasymbolen och kan därför användas året runt i alla väderförhållanden. Detta gör dem mycket värdefulla i områden som har ständigt växlande väder och det är svårt att planera inför de olika väderförhållandena och eftersom det är farligt att köra under vinterförhållanden utan vintergodkända däck, ger dessa däck den säkerheten när du kör.

Eftersom det är viktigt att minska risken för vattenplaning har de flesta däck idag denna teknik. Men även med bra däck kan du inte helt eliminera risken. Det är därför det är viktigt att veta vad du ska göra när din bil börjar planera. Det bästa du kan göra om du börjar hydroplanering är att hålla dig rak och bromsa för att försöka få tillbaka vägens känsla och kontroll över din bil. För att försöka undvika vattenplanering, se framåt och undvik stora pölar och minska hastigheten under regniga förhållanden.

Detta innebär att nya premiumdäck med ny innovativ teknik för att förhindra hydroplanering är det bästa vapnet mot hydroplaning. De kan inte eliminera risken men drastiskt minska risken, så att du kan köra säkrare och undvika att fastna i obehag att förlora kontrollen över ditt fordon medan du kör. Det är en stor bidragsgivare till olyckor i våta förhållanden.

För mer information om däck för att förhindra vattenplaning, besök: https://www.nokiantyres.se/