Hur man ser till att bilen har hög körsäkerhet

vinterdäck

Körsäkerhet är en kombination av en rad olika faktorer. Du måste vara en duktig förare med rätt förmåga att kunna köra både på sommaren och på vintern. Om du saknar erfarenhet av att köra under vinterförhållanden bör du öva på speciella körbanor som simulerar hala förhållanden. Att förstå hur bilen fungerar på snö och is är extremt värdefullt och att vänja sig det långa bromsavståndet på hala ytor är viktigt för säker körning. Så se till att du kan hantera din bil även i svåra situationer. Du måste också se till att ha bra vinterdäck samt att ha dem monterade på bilen innan första snön kommer.

Du måste se till att du har en säker bil och att den är i gott skick. Bromsarna måste fungera ordentligt, stötdämparna måste vara i gott skick. Alla lampor på bilen ska fungera; vindrutetorkare ska rensa fönstret för att försäkra bra sikt även under mörka förhållanden.

Alla vätskor som bromsvätska, motorolja och kylvätskor bör vara fyllda. Att låta en verkstad göra ett konditionstest på ditt fordon där de kontrollerar alla viktiga delar och funktioner är värdefullt för säker körning. Det kan också spara pengar genom att hitta problem tidigt innan de växer till större problem. De kan evaluera om din bil behöver bromsservice, ett oljebyte eller däckservice. Även batteriservice kan vara viktigt innan vintern börjar så att du lätt kan starta bilen även när det är kallt.

Däcken på bilen ska vara i gott skick, med korrekt mönsterdjup och med rätt däcktryck. Du måste också ha rätt däck för den aktuella säsongen. Så vinterdäck monterade innan vintern börjar. Dubbdäck eller dubbfria däck är de vinterdäck alternativ som du har, där båda ger bra grepp på snö och is och ska kombineras med sommardäck under årets varma månader.

För mer information om säker körning, besök: https://vianor.se/